Šluojam daržą-40% NUOLAIDOS KODAS

Gerieji vabaliukai

 

Gerieji vabaliukai

Dar dažnai vadinami ‘’BIO Friends’’, kaip rodo paieškos.

Jų pasiūla yra didžiulė, na,  gal dar ne mūsų žemėje, bet didžiulė. Čigonas juos studijuoja jau kurį laiką ir turi pripažinti, kad pradedant išties pasirodo gana painu. Dabar, kai jau  gali įvertinti jų pagalbą, siūlo susipažinti ir Jums. Patsai brangiai išmokęs, būdamas ne skūpas, dalinasi patirtimi. Pirma susitarkime dėl paprastų dalykų. Sutinkam ir pripažįstam, kad

Augalai niekada nebuvo, o ir būti negali STERILŪS

Kenkėjus išnaikinti galima, bet jų išvengti nepavyks

Auginimas yra procesas, o kenkėjai ir ligos, kaip žydėjimas ir lauktas naujas lapas – jo dalis.

Blogietis TRIPSAS

Anie yra blogi. Čiunkia gyvastį iš mūsų numylėtų. Paplitę trys jų rūšys:

(Vakarinis Žiedinis tripsas (Frankliniella occidentalis),

Tabakinis tripsas (Thrips tabaci),

​Šiltadaržinis tripsas (Heliothrips haemorrhoidalis)

Kenkia ir yra galabijami praktiškai taip pat, tad į jų savybes smarkiai nesigilinsim šįkart. Kambario augalams bėdas kelia dažniausiai Vakarinis tripsas. Tripsai duriamaisiais burnos organais praduria lapo, žiedo ar vaisiaus ląstelės sienelę ir čiulpia sultys. Ant pažeistų augalų lapų iš pradžių atsiranda smulkių gelsvų arba sidabriškų dėmelių, kurių vis daugėja. Kol jos susilieja, lapai pagelsta arba išblykšta, vėliau paruduoja ir nudžiūsta. Optimalios vystimosi ir dauginimosi sąlygos (25–30°C). Vienos vakarinių tripsų kartos vystymasis trunka 14-16 dienų. Per metus gali išsivystyti 10 generacijų. Patelės pradeda dėti kiaušinius praėjus trims dienoms po išsiritimo, per dieną padeda 7–16 kiaušinių. Patelės išgyvena apie du mėnesius. Kiaušinius jos deda į lapo audinius, nes kiaušiniai gali išdžiūti ir žūti. Lervos padaro daugiau žalos negu suaugėliai, nes lervų pagrindinis tikslas – maitintis ir auginti kūno masę. Lervos „lėliukėmis“ gali virsti ir augale, ir dirvoje – ten jos ir žiemoja. Lietuvoje vakariniai tripsai žiemą neišgyvena lauko sąlygomis. Tad svarbu: imantis gydymo nuo jų -  augalą persodinti ir pakeisti žemes BŪTINA.

Gerietis Amblyseius cucumeris plėšri erkė 

Amblyseius cucumeris yra plėšri erkė, mažesnė nei 1 mm. Nepaisant savo mažo dydžio, jis(tas vabalėlis) vis dar gana ryškus dėl savo judrumo lapo apačioje.

Suaugęs Amblyseius cucumeris gyvena apie 3 savaites.

Suaugęs Amblyseius cucumeris čiumpa savo grobį ir čiulpia jų vidurius.

Kadangi suaugusieji tripsai gali gerai apsiginti, išstumdami pilvą, Amblyseius pirmenybę teikia pirmų stadijų tripsų lervoms. Kas mums labai patinka, mat lervos jų pridaro daugiausiaia žalos.

Naudojimo norma: 100-200 individų į kvadratą, jei kenkėjų populiacija nesenai pamatyta galima naudoti 100 individų į kvadratą, jei didesnė-200.

Pakartojimai priklauso nuo kenkėjų populiacijos.

Produktų(cucumeris erkių) pakavimas:

ABS-System - 250 maišiukų, po 1000 erkių -  maišiukai su cucumeris erkėmis ir maistu joms. Erkės ropoja iš maišiuko po truputį, tuose maišiukuose yra maisto ir erkių išlenda gerokai daugiau negu atkeliauja maišiuke. Geriausias variantas naudoti prevenciškai. Norma priklauso nuo augalo ir ar liečiasi augalo lapai, jeigu liečiasi augalų lapai galima dėti kas 2m. Galima dėti ir kas mažesnį atstumą pvz 1m. jeigu žinoma ,kad bus didelė kenkėjų populiacija. Jeigu augalų lapai nesiliečia tada geriau naudoti barstomas erkes.

Amblyseius-System - 25.000 individų -  visos erkės vienoje pakuotėje su joms tinkama terpe, erkės jau suaugusios ir iškart paleidžiamos ieškoti grobio. Geriausias variantas kai tripsas jau yra matomas. Barstomos.

Amblyseius-System - 125.000 individų – visos erkės vienoje pakuotėje, yra barstomos.

Amblyseius-System - 250.000 individų – visos erkės vienoje pakuotėje, yra barstomos.

Amblyseius-System - 500.000 individų - visos erkės vienoje pakuotėje, yra barstomos.

 

 

Blogietis Tirpsas ir baltasparnis

Apie tripsą kiek aukščiau. Baltasparnis

Ant pažeistų augalų lapų atsiranda gelsvų dėmių, kurios palaipsniui didėja, lapai gelsta. Augalai būna labai užteršti lipniomis skystomis išmatomis, ant kurių veisiasi juodligės sukėlėjai. Kenkėjai gyvena apatinėje lapų pusėje ir siurbia sultis. Pajudinus apniktą baltasparnių augalą, į orą pakyla pulkeliai smulkių baltų vabzdžių. Baltasparniai yra 1,0-1,5 mm ilgio, gelsvi, turi dvi poras ryškiai baltų, lyg milteliais apibarstytų, sparnų. Ramybės būklėje sparnai sudedami stogeliu išilgai kūno. Kiaušiniai ovališki 0,2 mm ilgio, žalsvai geltoni, vėliau - juodi. Lervos plokščios, gelsvai žalios, nejudrios, kūno pakraščiuose turi blakstienėles, o pilvelio gale - 2 ilgus vaškinius siūlus. Brūdas jei trumpai.

 

Gerietis A.Swirskii

 Ambyseius-Swriskii Erkė naudojama kada yra ir tripso ir baltasparnio, arba vieno iš jų. Amblyseius swirskii yra polifagas, puola tripsus bei baltasparnius. Plėšri erkė puola jaunas tripsų lervas,

baltasparnio kiaušinėlius bei lervutes, viena erkė suvalgo 5-10 aukų kasdiena. Ši erkė turi platų

maitinimosi spektrą.

Lengvai pripranta prie aukštos temperatūros, bei norint išgyventi minta žiedadulkėmis.

Barstomo produkto reikia dvigubai mažiau nei Cucumeris.

T.y Swirskii-system naudojama nuo 50-100 individ./m2. Priklausomai nuo kenkėjų populiacijos, pakartojimai irgi priklauso nuo to ką matote monotoringo metu(lipnūs lapeliai geltoni ar mėlyni ir prie jū prilipę gyviai per nusistatytą laiką, kas jie tokie ir kiek jų, sumažėjo ar padaugėjo – tai ir yra monitoringas).

Maišiukai kabinami taip pat, kas 2metrus jei augalų lapai liečiasi. jeigu ne tada geriau naudoti barstomas erkes.

Produkto A.Swirskii pakavimas

Swirskii-Breeding-System - 1 maišiukas, po 250 erkių

Swirskii-Breeding-System - 10 maišiukų, po 250 erkių

Swirskii-Breeding-System - 100 maišiukų, po 250 erkių

Swirskii-Breeding-System - 500  maišiukų, po 250 erkių

Swirskii-System - 25.000 - visos erkės vienoje pakuotėje, yra barstomos.

Swirskii-System - 125.000 - visos erkės vienoje pakuotėje, yra barstomos.

Kas ištempėte iki galo - Jums Čigono išvados.

Rinkitės Cucumeris barstomas erkutes jei bėdos jau rimtos ir reikia skubios pagalbos. Jos jau alkanos ir pasiruošusios dirbti iškart. Taip pat jei augalai nutolę vieni nuo kitų

Rinkitės erkutes maišeliuose jei augalai liečiasi lapais, mat jos neskraido ir kitaip neturės galimybės patekti ant kito augalo.

Swirskii erkutės pukios šiomis ekstremalaus karščio sąlygomis, kai kenkėjai suaktyvėja ir ne tik tripsų, bet ir baltasparnių pavojus itin padidėja. Juk langus ir duris darinėjame, tad didelių kličių jiems paekti į vidų nėra. Puiki prevencija ar nedideliam antplūdžiui suvaldyti per daug neskubant.

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

English